22.8.17

6 down, 4 to go

Pagi tadi aku dah lepaskan manuskrip untuk dinilai dan dipertimbangkan. Walau belum tahu keputusan -lambat lagi- tapi aku rasa lega betul. Macam berjaya keluar dari dinding batu yang menghimpit jiwa. Kisah kali ini merupakan rentetan projek fiksyen aku since 2012. Boleh tahan lama juga lima tahun tu. Tapi ini projek peribadi saja yang mungkin hanya difahami dan menggembirakan diri sendiri. Kalau manuskrip tu diterima, dan pembaca suka, syukur.

Masa mengerjakan manuskrip tahun ni, aku berada dalam fasa yang teruk gila babs. Otak dan mood kacau. Tapi ia tiada kena mengena lah dengan manuskrip tu. Aku kadang-kadang memang terperangkap ke dalam fasa kacau sebegitu, cuma yang kali ini ia berlaku agak lama dan deep.

Tapi apa pun, hari ini aku berasa good-good dan otak boleh relax. Salams!







20.8.17

i wish

i wish i had
someplace to hide
from this miserable life
an island...
my little secret island
where i can laugh and
cry and forgotten
by time
by space
by my own self

i wish i had
someplace  to hide
from this darkest life
an island...
my little sunny island
where i can run and
smile and forgotten
by cloudy skies
by my own lies


.


13.8.17

hujan perseid

ingatkah kau,
malam 13 oktober itu
dada langit dihujani
meteor-meteor perseid

dan kita
waktu itu terpisah
beribu batu dihujani
meteor-meteor rindu

ingatkah kau,
pada tiap momen
yang kita lepaskan
sekadar jadi bualan dan
ingatan

setiapnya wujud keanehan
kerana kita tetap saja tertawa
seolah-olah meteor perseid
melintas di atas kita

"oh, tidak mengapa,
akan ada lagi hujan
serupa di malam yang
lain 133 tahun nanti."

dan kita tertawa lagi
mungkinkah waktu itu
kita masih ada.

atau telah menjadi
cahaya-cahaya api
menyayat kelam langit
mengikat janji-janji
dan harapan
manusia-manusia sepi

4.8.17

statik

tangan kugapai
dalam gelap
tiada siapa
menyambut

hanya suara
bisikan amarah
bergema dalam
kepala

tangan kulambai
dalam gelap
tiada siapa
menyahut

masa berputar
di luar
aku di dalam
statik.